Tieňom zrnka kávy zahalená cascara (španielsky „obal“) je ešte málo známa. Avšak jej ovocná chuť si získala srdce nie jedného milovníka čaju.

Podobne, ako aj čerešňa chutí ovocne a je plná cukrov. Po jej vysušení je skvelá na prípravu nápojov, ktoré obsahujú veľa vitamínov, antioxidantov a navyše takéto nápoje majú aj vysoký podiel kofeínu.

V roku 2018 bol dopyt po cascare tak vysoký, že častokrát presahoval svojou cenou aj kávu. Jej predaj v Európe však nebol úplne jednoduchý. Európsky zákon z roku 1997 stanovil, že „nové“ jedlá, ktoré sa predtým masovo v Európe nekonzumovali, musia prejsť prísnymi testami a kontrolami.

Vďaka Panama Varietals si môžu tento lahodný nápoj vychutnať aj Európania

V roku 2015 táto spoločnosť zahájila náročný proces schvaľovania cascary európskymi úradmi. Ako tvrdí sám Joel Jelderks, tento proces je tak pracný, ako zostavenie diplomovej práce pre magisterský titul.

Neskôr, po podaní žiadosti, sa mnohé štáty k zákazu predaja cascary postavili ráznejšie. Mnohé obchody ju stiahli z predaja. Niektoré však aj naďalej tento produkt predávajú, aj napriek všetkým zákazom. V roku 2017 sa objavila malá nádej, že cascara by konečne mohla byť schválená. Objavil sa však problém a ukázalo sa, že po pridaní cascary do krmiva sa u niektorých zvierat vyskytli problémy. Áno, zvieratám pravdepodobne kofeín neprospieva.

Až v roku 2020, keď Jelderks podal novú žiadosť, sa tento proces začal posúvať v dobro cascary. V tom istom roku cascara síce nebola schválená, avšak v apríli 2021 vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín dokument, v ktorom označuje cascaru na prípravu nápojov ako za bezpečnú.

Ešte ste cascaru neochutnali? Práve teraz je ten správny čas napraviť to. U nás je už dostupná a veríme, že si získa vaše chuťové poháriky rovnako, ako si získala naše

Návod na prípravu čaju cascara:

8 gramov cascary (kopcovitú polievkovú lyžicu) zalejte 200 ml 96 °C vody a nechajte vylúhovať 4 minúty.