Vďaka dobrému podnebiu a ešte lepšej polohe je Nikaragua národ odsúdený na úspech. Chuť tejto arabiky je úžasne jemná a zároveň veľmi aromatická.
Poďme ale pekne po poriadku, cez históriu a chuťový profil až k samotnému zberu.
História nikaragujskej kávy
Prvý kávovník bol do Nikaraguy privezený v roku 1796, avšak obchod s kávou sa začal až o polstoročie neskôr. Bolo to v čase, kedy Zlatá horúčka podporila americké investície do obchodu a cestovania do regiónu. Odvtedy má káva podstatný podiel na vzostupoch aj pádoch ekonomiky v krajine, pretože vždy bola jednou z hlavných pestovaných plodín.
V 20. storočí, kedy sa pozornosť upriamovala na kvantitu a nie na kvalitu úrody, bol kávový priemysel čiastočne sponzorovaný vládou. Vtedy bol priemysel pozastavený a to hneď z niekoľkých dôvodov, akými sú zákazy dovozu počas Studenej vojny či občianska vojna v krajine.
Farmári boli aj napriek tomu odhodlaní pestovať kávu ďalej, vďaka čomu koncom 20. storočia tvoril nikaragujský kávový priemysel niekoľko tisíc fariem a podporoval takmer 300 000 pracovníkov.
Nadmorská výška, zber a umývanie
Nadmorská výška plantáží v krajine sa líši ale najlepšie zrná sa pestujú vo výške od 1000 m.n.m. do 1600 m.n.m. Vtedy je káva klasifikovaná ako High Grown a Strictly High Grown, podobne ako to je pri zrnách zo Salvádoru.
Obdobie zberu kávy predstavuje rozpätie mesiacov október až marec.
Ak hovoríme o umývaní zŕn, tak pri nikaragujskej káve budeme hovoriť predovšetkým o mokrom (washed) spracovaní, ktoré je v tejto krajine najviac využívané, a pomocou ktorého boli umyté zrná aj v našej 100% arabike. Ide o proces, pri ktorom sa zo zrna doslova vymyje čerešňová dužina. Okrem tohto spracovania sa tu využíva napríklad aj prírodné (natural) alebo suché (dry) spracovanie, kedy sa zrno nechá jednoducho vysušiť na slnku. Posledným spracovaním využívaným v tejto krajine je honey, ktoré je popri mokrej a suchej ceste tak trochu alternatívou.
Väčšina nikaragujských zŕn nám ponúka stredné až hladké telo a miernu aciditu, sprevádzanú ostrým ale jasne definovaným ovocným okrajom. Vôňa má sladké karamelové, citrusové a čokoládové prvky, zatiaľ čo samotná káva má veľmi príjemnú, vyváženú sladkohorkú chuť.
Nikaragua v súčasnosti
Aj keď kávový priemysel v Nikarague nemá bezproblémovú minulosť, dnes sa káva z tejto krajiny dostala do prvých dvoch desiatok najlepších krajín pestujúcich kávu na svete. Zrno z tejto krajiny má tendenciu byť ekologicky pestované, aj keď často krát nie je takto označené. Je to vďaka dlhodobému nedostatku infraštruktúry, ktorá slúžila na zachovanie tradičného pestovania bez použitia chemikálií.
Infraštrukúra predstavuje veľký problém podobne ako aj poveternostné podmienky v krajine, napríklad hurikány, ktoré dokážu náhle dočasne zastaviť celý priemysel. Nikaragujskí poľnohospodári dlho a úspešne odolávali týmto nepriazniam počasia a tak sú opäť na vzostupe.
Nikaragua sa v poslednej dobe začala považovať za pestovateľa káv pre labužníkov, čo zvyšuje záujem aj cenu ich kávy. Ďalším pozitívom pre nikaragujskú kávu je, že pred niekoľkými rokmi pomohol CFC – Spoločný fond pre komodity zrekonštruovať sektory kávy v Nikarague a Hondurase. Farmári mohli využiť pôžičky na financovanie projektov vrátane výstavby staníc na umývanie kávy. To pomohlo farmárom zvýšiť príjmy a kvalitu ich káv a taktiež to zabraňuje znešisteniu vody, ktoré by malo vplyv na ľudí žijúcich po prúde od umývacích staníc.
Nikaragua je rajom pre milovníkov kávy a preto sa stáva uznávanou stredomorskou oblasťou kávových zŕn. Aj keď veci ako infraštruktúra a problémy s počasím sú neustálou hrozbou, priemysel stále rastie a Nikaragua je pripravená ešte dlho zostať dominantným hráčom vo svete kávy.
Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho s priateľmi aby ste im pomohli s výberom kávy.