Káva zo Salvádoru patrí medzi tie, ktoré sa oplatí vyskúšať. Chcete sa dozvedieť viac o tejto pochúťke zo Strednej Ameriky?

Salvádor kedysi patril medzi najuznávanejších pestovateľov kávy na svete. To sa však zmenilo kvôli vnútorným nepokojom v krajine, ktoré mali negatívny dopad na pestovanie a vývoz zelených zŕn z krajiny.

Po každej búrke vyjde slnko a tak sa stalo aj v Strednej Amerike. Káva získala späť zašlú slávu a presadila sa po celom svete.

História salvádorskej kávy

Salvádor je známy vďaka ideálnym klimatickým podmienkam na pestovanie kávy. To, že je história salvádorskej kávy zakorenená veľmi hlboko značí fakt, že ju pestovali už v 18. storočí. V tomto období ju užívali len pre vlastnú spotrebu, čo sa však v 19. storočí zmenilo. Zelené zrná začali vyvážať za hranice, čím sa káva stala ich najpredávanejšou surovinou. Vďaka veľmi dobrej kvalite zŕn sa stala celosvetovo obľúbenou a tak bola krajina jedným z najväčších vývozcov kávy.

Keďže kávový biznis bol na vzostupe, začali sa obzerať po nových pestovateľských technológiách. Počet vyvážaných vriec neustále stúpal a tým aj túžba vyniknúť. Preto niektoré farmy začali pestovať geneticky modifikované odrody.

Prišiel rok 1979 a s ním aj krvavá občianska vojna, ktorá trvala 13 rokov. Toto obdobie bolo pre plantážnikov zničujúce. Po vojne vznikli poľnohospodárske reformy, obmedzujúce pestovanie kávy v určitých oblastiach. Výrobcom ostalo menej pôdy na prácu ale aj napriek prekážkam sa postavili na nohy a kávu začali opäť pestovať. Pestovali ju v malom rozsahu a kolektívne, čo viedlo k zvýšeniu produkcie. Malí poľnohospodári teraz používajú inovatívne technológie a efektívne pestovateľské techniky. Úspešne vytvorili rôzne odrody kávy s lahodnou chuťou a arómou.

Salvádor je jedným z 20 najlepších producentov kávy na svete. Žije tam približne 20 000 farmárov s 100 000 pracovníkmi v kávovom priemysle.

Kvalita kávových zŕn

Keďže Salvádor je domovom mnohých vysočín a sopiek, pôda je úrodná a výživná. Väčšina kávových plantáží sa nachádza vo vyššej nadmorskej výške, čo spôsobuje dlhšiu dobu kultivácie ale aj vyššiu kvalitu kávy. Zrná majú vyváženú hladinu acidity a čistú, jasnú chuť.

Salvádor má vlastný systém klasifikácie. Kávu triedia na základe nadmorskej výšky danej farmy. V krajine sa pestujú výhradne arabiky, ktoré sa delia na 3 úrovne:

  1. Central Standard
  2. High Grown
  3. Strictly High Grown.

 

Ak si chcete vychutnať kávové zrná najvyššej kvality, obzerajte sa po salvádorskej káve s označením Strictly High Grown – SHG. Výsledná káva bude dobre vyvážená sladkými citrusovými tónmi a maslovým pocitom v ústach. Káva pestovaná v tejto krajine má vo všeobecnosti nasledujúcu charakteristiku:

  • tvar kávových zŕn je vo všeobecnosti veľmi jemný a zložitý
  • káva je jemne kyslá ale na konzumáciu ideálna
  • salvádorské kávové zrná obsahujú intenzívnu, sladkú vôňu
  • vôňa zrna môže pripomínať med a trstinový cukor